fbpx

Bränneri

Smakbyn har ingått ett samarbete med Stallhagen, Silverskär, Ålands Utveckling Ab och Havsviken Invest och tillsammans lanserade vi "Åland Distillery" sommaren 2020. Åland Distillery håller till i Jan Karlsgården Wärdshusets gamla lokaler. Där produceras dryckerna och man har även möjlighet att smaka på produkterna i destilleriets bar & café. Förfrågningar om dryckesprovningar tas emot på följande nummer:018-43730

Läs mer

Är du över 18?

Denna sida innehåller information om alkohol.

Här är ett urval av våra produkter som finns på marknaden, vi tillverkar även starkare alkoholdrycker. Sen har vi även lite annat på gång, vi experimenterar gärna med nya drycker och råvaror. Flera av våra produkter finns att köpa från Alkos beställningssortiment. På Alkos hyllor finns de på Åland och i Arkadia i Helsingfors. De finns även i Viking Lines och Eckerö Linjens sortiment. Partihandlare och restauranger som är intresserade av våra produkter kan kontakta oss på branneriet@smakbyn.ax.

Smakbyn - Päråla

Päråla

Smakbyns päronlikör har en mild smak av gröna, solvarma päron. Den passar bra att avnjutas som sådan efter maten, i en sval drink, till hårda, gräddiga ostar eller som smaksättare i sockerkakan.

14,9% eller 20,5% alc / 500ml
Alko - Päråla
Smakbyn - Röd Granit

Röd Granit

Röd Granit är en åländsk körsbärslikör med stark körsbärsdoft och lite karaktär av bittermandel. Den är inte för söt och har en lång och elegant smak. Röd Granit passar bra till cocktails, chokladdesserter med hög kakaohalt eller varför inte till pepparkakor med blåmögelost?

14,9% eller 22% alc / 500ml
Alko - Röd Granit
Smakbyn - Appleaud

Appleaud

Denna åländska äppellikör har en behaglig doft, en fin gul färg och en kraftig söt smak av äpplen. Den passar bra att njutas efter maten, t.ex. till vitchoklad eller vaniljglass med färska bär eller i svala drinkar.

14,9% eller 20,5% alc / 500ml
Alko - Appleaud
Smakbyn - Atlas & Aroma Halvtorrt

Atlas & Aroma Halvtorrt

Smakbyns halvtorra äppelvin är gjort på solmogna åländska äpplen som Aroma och Atlas. De åländska äpplena plockas, pressas till must och får jäsa på stora fat hos oss i Smakbyn. Vinet har en fräsch doft av mogen frukt och en djupgul färg. Servera gärna det halvtorra äppelvinet med stekta eller grillade gris- eller kycklingrätter med lätt syra och fruktighet, t.ex. med äppelchutney eller persikor. Skål!

11% alc / 750ml
Smakbyn - Atlas & Aroma Halvsött

Atlas & Aroma Halvsött

Smakbyns halvsöta äppelvin är gjort på solmogna åländska äpplen som Aroma och Atlas. De åländska äpplena plockas, pressas till must och får jäsa på stora fat hos oss i Smakbyn. Vinet har en fräsch doft av mogen frukt och en djupgul färg. Servera gärna vinet tillsammans med lite fetare maträtter för att möta syran i vinet. Prova tillsammans med kyckling i gräddsås, osträtter eller rödbetor med getost.

12% alc / 750ml

Historia

Tjudö Vingård Ab som är företaget bakom Smakbyns bränneri, grundades 1997 då Peter ”Bongo” Eriksson startade vin- och sprittillverkning.

Bongo förstod vikten av att förädla lokala frukter och började tillverka vin och sprit till försäljning hemma på gården, något som inte var tillåtet före EU-inträdet. Bongo lanserade sitt vin och sin Apelbrand, ett äppeldestillat som tidigare hette Ålvados och numera precis som namnet Calvados är namnskyddat. Apelbrand tillverkas fortfarande efter Bongos original recept.

Efter att Bongo avlidit upprätthöll hans bror Daniel Eriksson vingårdsdriften under en tid. Därefter drevs den också av Ingmar Eriksson, som är Bongos farbror.

Sedan 2011 driver Nordiska Matkompaniet Ab, Smakbyn, Tjudö Vingård Abs verksamhet innefattande spritlagret, tillverkningsutrustning, namn och rättigheter. Bränneriverksamheten finns nu här i Smakbyn, där vi producerar alkoholhaltiga drycker och arrangerar guidade dryckesprovningar på beställning för grupper.

Smakbyn - Boka bord Boka bord
Smakbyn - Hitta oss Hitta oss