fbpx

Bränneri

För beställningar och mer information kontakta oss gärna på branneriet@smakbyn.ax .

Läs mer

Är du över 18?

Denna sida innehåller information om alkohol.

Här är ett urval av våra produkter som finns på marknaden, vi tillverkar även starkare alkoholdrycker. Sen har vi även lite annat på gång, vi experimenterar gärna med nya drycker och råvaror. Flera av våra produkter finns att köpa från Alkos beställningssortiment. På Alkos hyllor finns de på Åland och i Arkadia i Helsingfors. De finns även i Viking Lines och Eckerö Linjens sortiment. Partihandlare och restauranger som är intresserade av våra produkter kan kontakta oss på branneriet@smakbyn.ax.

Smakbyn - Päråla

Päråla

Smakbyns päronlikör har en mild smak av gröna, solvarma päron. Den passar bra att avnjutas som sådan efter maten, i en sval drink, till hårda, gräddiga ostar eller som smaksättare i sockerkakan.

14,9% eller 20,5% alc / 500ml
Alko - Päråla
Smakbyn - Ål-Meister Bongo

Ål-Meister Bongo

Detta örtkryddade brännvin
är smaksatt med över 20
olika örter. Den har en
behagligt kryddig doft
som påminner om farmors
örtagård. Smaken balanserar
sötma och beska med en lång eftersmak. Ål-
Meister Bongo passar bra
till kräftskivan, som en
vintervärmare och för att
fira en lyckad jakt- eller
fiskefärd. Serveras sval.

41 % alc 500ml
Alko - Ål-Meister Bongo
Smakbyn - Röd Granit

Röd Granit

Röd Granit är en åländsk körsbärslikör med stark körsbärsdoft och lite karaktär av bittermandel. Den är inte för söt och har en lång och elegant smak. Röd Granit passar bra till cocktails, chokladdesserter med hög kakaohalt eller varför inte till pepparkakor med blåmögelost?

14,9% eller 22% alc / 500ml
Alko - Röd Granit
Smakbyn - Appleaud

Appleaud

Denna åländska äppellikör har en behaglig doft, en fin gul färg och en kraftig söt smak av äpplen. Den passar bra att njutas efter maten, t.ex. till vitchoklad eller vaniljglass med färska bär eller i svala drinkar.

14,9% eller 20,5% alc / 500ml
Alko - Appleaud
Smakbyn - Apelbrand

Apelbrand

Apelbrand är ett åländskt
äppeldestillat gjort på
bland annat äppelsorterna
Åkerö, Lobo och Ingrid Marie.
Drycken kallades
tidigare Ålvados. I vårt
bränneri i Smakbyn vill
vi lyfta fram smaken av
de åländska äpplenas fina
arom och sötma. Apelbranden
lagras på gamla franska
ekfat i minst 6 år i vårt
svala källarlager under
vårt bränneri. Vi hoppas du
njuter av vår dryck!


42 % alc 500ml
Alko - Apelbrand
Smakbyn - Atlas & Aroma Halvtorrt

Atlas & Aroma Halvtorrt

Smakbyns halvtorra äppelvin är gjort på solmogna åländska äpplen som Aroma och Atlas. De åländska äpplena plockas, pressas till must och får jäsa på stora fat hos oss i Smakbyn. Vinet har en fräsch doft av mogen frukt och en djupgul färg. Servera gärna det halvtorra äppelvinet med stekta eller grillade gris- eller kycklingrätter med lätt syra och fruktighet, t.ex. med äppelchutney eller persikor. Skål!

11% alc / 750ml
Smakbyn - Atlas & Aroma Halvsött

Atlas & Aroma Halvsött

Smakbyns halvsöta äppelvin är gjort på solmogna åländska äpplen som Aroma och Atlas. De åländska äpplena plockas, pressas till must och får jäsa på stora fat hos oss i Smakbyn. Vinet har en fräsch doft av mogen frukt och en djupgul färg. Servera gärna vinet tillsammans med lite fetare maträtter för att möta syran i vinet. Prova tillsammans med kyckling i gräddsås, osträtter eller rödbetor med getost.

12% alc / 750ml

Historia

Tjudö Vingård Ab som är företaget bakom Smakbyns bränneri, grundades 1997 då Peter ”Bongo” Eriksson startade vin- och sprittillverkning.

Bongo förstod vikten av att förädla lokala frukter och började tillverka vin och sprit till försäljning hemma på gården, något som inte var tillåtet före EU-inträdet. Bongo lanserade sitt vin och sin Apelbrand, ett äppeldestillat som tidigare hette Ålvados och numera precis som namnet Calvados är namnskyddat. Apelbrand tillverkas fortfarande efter Bongos original recept.

Efter att Bongo avlidit upprätthöll hans bror Daniel Eriksson vingårdsdriften under en tid. Därefter drevs den också av Ingmar Eriksson, som är Bongos farbror.

År 2011 tog Nordiska Matkompaniet Ab, Smakbyn, över Tjudö Vingård Abs verksamhet innefattande spritlagret, tillverkningsutrustning, namn och rättigheter. Bränneriverksamheten flyttade till Smakbyn, där vi började producera alkoholhaltiga drycker och arrangera guidade dryckesprovningar på beställning för grupper.

För att fortsätta utvecklandet av olika alkoholhaltiga drycker bildades år 2020 Åland Distillery (https://alanddistillery.com/) som ett gemensamt projekt av flera åländska aktörer. Idag drivs destilleriet av Jenny och Michael Björklund, Tony Asumaa samt Ola Brandborn. Bränneriet flyttade tvärs över vägen till Jan Karlsgårdens Wärdshus gamla lokaler och där kommer det i sommar att ordnas guidade rundturer och dryckesprovningar.

Sommaren 2020 lanserade Åland Distillery sin gin och även sin egna somriga long drink. Longdrinken finns att köpa i destilleriet, Smakbyn samt i mataffären runtomkring på Åland. Ginen kan du få smaka på i destilleriet, Smakbyn och olika restauranger på Åland. Den finns även att köpa hem från Systembolaget samt från Alko.

Inför den kommande säsongen håller vi som bäst på att testa fram nya produkter så passa på att komma till vackra Kastelholm för att få se och smaka på vad vi kommit fram till!

Smakbyn - Boka bord Boka bord
Smakbyn - Hitta oss Hitta oss