fbpx
To Frontpage

Micke

För den stora publiken är Michael ett känt ansikte från flera populära tv-program och kokböcker. Hemma på Åland känner ortsborna och tusentals sommargäster Michael Björklund bäst som Micke, gästfri kock och krögare.

Images

 • Smakbyn - Micke_Smakbyn_2015_Medium-rgb-3
 • Smakbyn - b_J4A0265_retuscherad
 • Smakbyn - matlagningskurs_2
 • Smakbyn - b_J4A0138_r
 • Smakbyn - Michael_Bjorklund_Smakbyn_2012_2
 • Smakbyn - smakbyn_michael_bjorklund_2013
 • Smakbyn - smakbyn_michael_bjorklund_2013_2
 • Smakbyn - Michael_Bjorklund_Smakbyn_2012
 • Smakbyn - Michael_Bjorklund_Smakbyn_2012_5
 • Smakbyn - Michael_Bjorklund_Smakbyn_2012_4
 • Smakbyn - Michael_Bjorklund_Smakbyn_2012_3

Om Michael Björklund

Michael Björklund är en kock som inte kräver introduktion i Norden. Sedan unga år har han varit ett bekant ansikte på de stora kockscenerna. Han har satsat på att lyfta fram den åländska maten, råvarorna och producenterna. I bakfickan har Michael titlar som Årets kock i både Sverige och Finland, en femteplats i kocktävlingen Bocuse d’Or och finländsk Matambassadör i Ny Nordisk Mat. För den stora publiken är Michael ett känt ansikte från flera populära tv-program och kokböcker. Hemma på Åland känner ortsborna och tusentals sommargäster Michael Björklund bäst som Micke, gästfri kock och krögare.

Mitt namn är Michael Börje Björklund och jag föddes på Åland för drygt 40 år sedan. I och med att båda mina föräldrar är inom kockbranchen så praktiskt taget föddes jag bland grytorna. Redan som ung visste jag att jag ville bli kock. Jag gick efter högstadiet på kocklinjen vid Ålands Yrkesskola och sedan till restaurangkock vid Ålands Hotell och Restaurangskola. 1994 flyttade jag till Göteborg för att utvecklas inom mitt yrke. Jag ville speciellt lära mig mer om fisk och skaldjuren som det finns så gott om på västkusten.

Jag har i Göteborg jobbat vid olika restauranger, bl a Restaurang Tvåkanten och Restaurang Trädgår´n. Sist i Göteborg jobbade jag på Restaurang Fond, en mysig mindre restaurang belägen vid Götaplatsen. Jag var med att öppna upp Fond tillsammans med Stefan Karlsson och krogen fick en stjärna under min tid där. Stefan har varit min mentor och av honom har jag lärt mig otroligt mycket. Mitt stora intresse i livet är mat, jag jobbar glatt nästan dygnet runt och alltid med ett leende på läpparna. Man kommer långt genom att vara positiv, anser jag.

I samband med att jag blev pappa till min son Anton flyttade jag och min familj tillbaka till Åland julen 2002. På Åland trivs jag fint, bland familj och vänner. Jag arbetar mycket och det är skoj. Trots att jag flyttat till Åland arbetar jag även mycket i Sverige och fasta Finland, jag har gästspel, håller föreläsningar och spelar in tv. Jag har drivit ÅSS Paviljongen i sju år, år 2005-2011, där vi serverade nordiskinspirerad, folklig mat.

År 2008 öppnade vi Pub Niska i hamnen bredvid ÅSS Paviljongen. Där serverar vi plåtbröd, som vi valt att kalla våra åländska pizzor. Dem lagar vi med mycket kärlek och mestadels lokala ingredienser. Pub Niska finns även som franchaise i Åbo och Dalsbruk. 2013 öppnade vi även en Nord Mex restaurang på Borgbacken i Helsingfors.

År 2010-2012 drev jag och min fru Jenny även anrika Jankarlsgårdens Värdshus. Det ligger i en underbar miljö precis bredvid Jankarlsgården och Kastelholms slott. Där serverade vi hembakade kakor från mormors gamla recept och nystekta köttbullar.

Vi har också tagit över Tjudö Vingård Ab. Det är ett litet lokalt bränneri som producerar vin, likörer och sprit. Vår Apelbrand, vår tolkning av Calvados, har fått stora framgångar.

År 2012 öppnade jag och Jenny dock vårt livs största utmaning, Smakbyn i Sund. Dit kommer smakmedvetna ålänningar och turister och njuter av god mat och dryck. Vi gillar lokalproducerat och jobbar mycket efter säsong. Förutom restaurangen finns här vår egen Bod, vinkällare, bränneri och vi erbjuder även konferenslokaler. Vårt mål är att i framtiden erbjuda även andra aktiviteter och upplevelser här hos oss, en hel by av smakupplevelser.

Jag är en tävlingsmänniska. Att tävla är som en drog anser jag, man kan inte få nog av det samt man får en otrolig kick. År 1997 vann jag Årets Kock i Finland, 1999 blev det en femte plats när jag tävlade för Finland i Bocuse d´Or och år 2000 vann jag Årets Kock i Sverige. Av mina framgångar har följt att jag lärt mig mig otroligt mycket, jag har fått nya erfarenteter.

När jag inte står vid grytorna kopplar jag gärna av hemma i Tjudö med min fru, Anton och min dotter Agnes. Min familj är mycket viktig för mig. På Åland bland mina nära och kära ror jag gärna ut på sjön och drar upp en gädda eller två. Eller varför inte hugger lite skog? Naturen och fiske är något jag uppskattar. Där finner jag också inspiration till jobbet. Det är en stor fördel att veta var råvarorna kommer ifrån.

Man kan i kort beskriva mig som en pigg kock med ett hungrigt intresse att lära. Jag är mycket tacksam för att jag har den turen att ha mitt intresse som jobb. Matlagning är något jag verkligen brinner för, hela mitt liv går i dess tecken. Vissa säger att jag är lite galen. Jag måste faktiskt erkänna att det ligger något i vad de säger.

Michaels CV

 

Kontakt

För mera information och material kan ni kontakta Jenny Björklund.

jenny@smakbyn.ax

Smakbyn - Book a table Book a table
Smakbyn - Find us Find us