Till Framsidan

Gastronomiska Stilleben

Gastronomiska Stilleben – Natura morte, Still life, Dött liv, en utställning med fotografier av Patrik Arneke

.                      .

Från och med den 1.8 hittar du Patrik Arnekes utställning ”Gastronomiska Stilleben – Natura morte, Still life, Dött liv” i Smakbyns restaurang. Patrik Arneke f. 1966 i Västergötland. Förutom fotografering har han arbetat som kock i 30 år och han är även utbildad sommelier. Läs mer om Patrik här. 

 

Så här säger Patrik själv om utställningen:

Står med uppkavlade ärmar, vid restaurangkökets rostfria bänk, med armarna till armbågarna nedsänkta i mald kycklinglever, späck och rådjursfärs. Kylan från blandningen isande in i benmärgen. Doften av kött, inälvor, vin och kryddor fyller bihålorna. Ögonen tåras av ångorna från mald lök. Mellan fingrarna klämmer jag ister, trådar av kött, saftig lever och knäckta ägg. Limämnen klibbar, torkar mot huden där de nedsmetade armarna möter luften ovan blandningskärlets yta. Materia har struktur, temperatur, doft och smak. Likt smaken av vitlök i receptet för lantpaté, likt varje ingrediens påverkar smaken i en maträtt, bär varje element i ett stilleben på en betydelse som berör betraktaren. Hur symboliken i föremålen styr betraktarens tanke beror på sammanhanget, betraktarens kunskap, kulturella bakgrund, historia och känsla.Fotografiets förmåga att på papper samla ljus, färg och skuggor till en form med endast två dimensioner påminner om receptets omvandling av smaker, dofter och texturer till en måltid. Åskådaren betraktar fotografiet, likt middagsgästen slukar måltiden, upplevelsen omformas med personliga minnen, värdering och smak till en helt egen upplevelse.

Som kock studerar jag recept, beredning och smaker. Lär känna råvaror och ingrediensers smak och doft. Strukturer, färger och texturer skiljer sig åt i olika miljöer. Maträtter uppstår i historiska sammanhang, präglas av olika kulturer. Råvaror och måltider bär på symboliska värden likt talande stilleben. Kockens vånda och glädje avslutas vid gästens renskrapade tallrik, förvandlas till inget annat än minnet av upplevelsen.

Som fotograf återger jag måltiden och dess symbolik i ett bestående verk. Upplevelse av smak, doft o temperatur förstelnad på en vägg. Det levande omvandlas till ett dött landskap där betraktaren själv bestämmer vad han ser.

Gastronomi fylld av ljus, färg och form – stilla liv – som kvarstår i tid.

Smakbyn - Boka bord Boka bord
Smakbyn - Hitta oss Hitta oss