fbpx
Till Framsidan

Micke

För den stora publiken är Michael ett känt ansikte från flera populära tv-program och kokböcker. Hemma på Åland känner ortsborna och tusentals sommargäster Michael Björklund bäst som Micke, gästfri kock och krögare.

Micke har varit aktiv i Robinson 2020 som han även vann. Han erbjuder föreläsningar med olika teman, bland annat en föreläsning med temat "att vara schysst är att vara smart" där Micke pratar om vikten av att vara snäll. Något som tog Micke till vinsten i Robinson. Mera information om föreläsningarna hittar ni längre ner på denna sida.

Var så goda och ladda ner bilderna på Micke i hög upplösning. Robinson bilderna är tagna av Linus Nilsson/Tv4.

Bilder

 • Smakbyn - Michael Björklund
 • Smakbyn - deltagare-kockarnas_Foto Jakob Dahöström_TV4
 • Smakbyn - Michael-Bjorklund-Gastro-agentur-2023-scaled
 • Smakbyn - DSC_0504
 • Smakbyn - Micke framför Smakbyn (kopia)
 • Smakbyn - Jenny&Michael Björklund
 • Smakbyn - DSC_0376
 • Smakbyn - Micke plockar kantareller 2023-22
 • Smakbyn - DSC_0498_1024x1024@2x
 • Smakbyn - micke MB röda stendörr 2
 • Smakbyn - DSC_0393
 • Smakbyn - Micke plockar kantareller 2023-08
 • Smakbyn - micke lutar mot hus vingård (1)
 • Smakbyn - micke i antons kök 2023-2 (kopia)
 • Smakbyn - Michael Björklund Nordic Trout November 2023-11_KirjolohiCeviche
 • Smakbyn - AY03_Kuvat_Karibia_Anni_Suikkanen-58 (1)
 • Smakbyn - AY03_Kuvat_Karibia_Anni_Suikkanen-7 (1)
 • Smakbyn - 835_ÅlandsGK_Slottsbanan_Photographer_Jacob_Sjoman_v2 copy
 • Smakbyn - wMicke_arg_A4A2092-1
 • Smakbyn - wmkastrull_A4A1525-1
 • Smakbyn - Gruppbild A7306494 300dpi
 • Smakbyn - Collage_1x1
 • Smakbyn - Micke A7305877 300dpi
 • Smakbyn - matlagningskurs_2
 • Smakbyn - smakbyn_michael_bjorklund_2013
 • Smakbyn - Michael_Bjorklund_Smakbyn_2012
 • Smakbyn - Michael_Bjorklund_Smakbyn_2012_5
 • Smakbyn - Michael_Bjorklund_Smakbyn_2012_3
 • Smakbyn - Michael_Bjorklund_Smakbyn_2012_2

Om Michael Björklund

Michael Björklund är en kock som inte kräver introduktion i Norden. Sedan unga år har han varit ett bekant ansikte på de stora kockscenerna. Han har satsat på att lyfta fram den åländska maten, råvarorna och producenterna. I bakfickan har Michael titlar som Årets kock i både Sverige och Finland, en femteplats i kocktävlingen Bocuse d’Or och finländsk Matambassadör i Ny Nordisk Mat. För den stora publiken är Michael ett känt ansikte från flera populära tv-program och kokböcker. Hemma på Åland känner ortsborna och tusentals sommargäster Michael Björklund bäst som Micke, gästfri kock och krögare.

Mitt namn är Michael Börje Björklund och jag föddes på Åland för drygt 40 år sedan. I och med att båda mina föräldrar är inom kockbranchen så praktiskt taget föddes jag bland grytorna. Redan som ung visste jag att jag ville bli kock. Jag gick efter högstadiet på kocklinjen vid Ålands Yrkesskola och sedan till restaurangkock vid Ålands Hotell och Restaurangskola. 1994 flyttade jag till Göteborg för att utvecklas inom mitt yrke. Jag ville speciellt lära mig mer om fisk och skaldjuren som det finns så gott om på västkusten.

Jag har i Göteborg jobbat vid olika restauranger, bl a Restaurang Tvåkanten och Restaurang Trädgår´n. Sist i Göteborg jobbade jag på Restaurang Fond, en mysig mindre restaurang belägen vid Götaplatsen. Jag var med att öppna upp Fond tillsammans med Stefan Karlsson och krogen fick en stjärna under min tid där. Stefan har varit min mentor och av honom har jag lärt mig otroligt mycket. Mitt stora intresse i livet är mat, jag jobbar glatt nästan dygnet runt och alltid med ett leende på läpparna. Man kommer långt genom att vara positiv, anser jag.

I samband med att jag blev pappa till min son Anton flyttade jag och min familj tillbaka till Åland julen 2002. På Åland trivs jag fint, bland familj och vänner. Jag arbetar mycket och det är skoj. Trots att jag flyttat till Åland arbetar jag även mycket i Sverige och fasta Finland, jag har gästspel, håller föreläsningar och spelar in tv. Jag har drivit ÅSS Paviljongen i sju år, år 2005-2011, där vi serverade nordiskinspirerad, folklig mat.

År 2008 öppnade vi Pub Niska i hamnen bredvid ÅSS Paviljongen, senare bytte Pub Niska hamn och ligger numera i sjökvarteret i Östra hamnen i Mariehamn. Där serverar vi plåtbröd, som vi valt att kalla våra åländska pizzor. Dem lagar vi med mycket kärlek och mestadels lokala ingredienser. Pub Niska finns även i Åbo, Vasa, Ekenäs och Helsingfors. 2013 öppnade vi även en Nord Mex restaurang på Borgbacken i Helsingfors.

År 2010-2012 drev jag och min fru Jenny även anrika Jankarlsgårdens Värdshus. Det ligger i en underbar miljö precis bredvid Jankarlsgården och Kastelholms slott. Där serverade vi hembakade kakor från mormors gamla recept och nystekta köttbullar.

Vi har också tagit över Tjudö Vingård Ab. Det är ett litet lokalt bränneri som producerar vin, likörer och sprit. Vår Apelbrand, vår tolkning av Calvados, har fått stora framgångar.

År 2012 öppnade jag och Jenny dock vårt livs största utmaning, Smakbyn i Sund. Dit kommer smakmedvetna ålänningar och turister och njuter av god mat och dryck. Vi gillar lokalproducerat och jobbar mycket efter säsong. Förutom restaurangen finns här vår egen Bod, vinkällare, bränneri och vi erbjuder även konferenslokaler. Vårt mål är att i framtiden erbjuda även andra aktiviteter och upplevelser här hos oss, en hel by av smakupplevelser.

Jag är en tävlingsmänniska. Att tävla är som en drog anser jag, man kan inte få nog av det samt man får en otrolig kick. År 1997 vann jag Årets Kock i Finland, 1999 blev det en femte plats när jag tävlade för Finland i Bocuse d´Or och år 2000 vann jag Årets Kock i Sverige. Av mina framgångar har följt att jag lärt mig mig otroligt mycket, jag har fått nya erfarenteter.

När jag inte står vid grytorna kopplar jag gärna av hemma i Tjudö med min fru, Anton och min dotter Agnes. Min familj är mycket viktig för mig. På Åland bland mina nära och kära ror jag gärna ut på sjön och drar upp en gädda eller två. Eller varför inte hugger lite skog? Naturen och fiske är något jag uppskattar. Där finner jag också inspiration till jobbet. Det är en stor fördel att veta var råvarorna kommer ifrån.

Man kan i kort beskriva mig som en pigg kock med ett hungrigt intresse att lära. Jag är mycket tacksam för att jag har den turen att ha mitt intresse som jobb. Matlagning är något jag verkligen brinner för, hela mitt liv går i dess tecken. Vissa säger att jag är lite galen. Jag måste faktiskt erkänna att det ligger något i vad de säger.

Jag vann Robinson i Sverige 2020 och efter det har jag figurerat i många olika svenska och finska TV-program. Ni kan läsa mera om det under ”Mickes Mediakort” länken här under.

 

Mickes CV

Mickes Mediakort / TV- samarbeten

 

 

MICKES FÖRELÄSNINGAR:

Jag erbjuder även föreläsningar. Här nedan kan ni läsa om föreläsningarna jag erbjuder. Om ni är intresserade kan ni ta kontakt genom att maila mig på micke@smakbyn.ax.

1. ”Hej, hur mår du?”

Ja, hur mår du egentligen? Det är konstigt svårt att veta svaret på den enkla frågan medan man håller på springer sig svettig i sitt ekorrhjul men om du hoppar av och sätter dig på trappan och känner efter, hur svarar du då?

När min pappa dog/tog sitt liv måste jag sätta mig på min trappa och kanske för första gången känna efter hur jag mådde. Efter det ändrade jag mitt liv. Jag ändrade inte bara mitt sätt att arbeta och vara med min familj, jag ändrade på mitt sätt att se på mig själv och jag började också se andra.

Psykisk ohälsa och utmattning är den största orsaken till sjukfrånvaro i Finland och därför också den dyraste utgiften för samhället men vårt eget mående är också det viktigaste och dyraste vi har. Det spelar ingen roll hur framgångsrik du är om du innerst inne är slut och ledsen.
Jag kunde prata om allt det här med min pappa men istället borde vi prata om hur mycket som vi måste göra nu; du, jag och alla tillsammans.

Ett föredrag med Micke Björklund om betydelsen av att trivas med sitt arbete och finnas för sin familj men framförallt om nödvändigheten av att må bra själv. En berättelse om vägen till självkännedom och vad som händer om vi inte går den. Ett djupt snack om att våga förändring.

2. ”Leva för att jobba eller jobba för att leva?”

I 1000-tals år har människan arbetat för att överleva. Man har slitit vid plogen eller med näten för att kunna ge sin barn mat för dagen. Idag är arbetets betydelse något annat. Vi vill förstås ha lön men vi vill också ha en kreativ och flexibel arbetsplats där vi har möjlighet att utvecklas. Restaurangbranschen är i kris för där är ännu mycket plog och fiske dvs vi sliter på med långa arbetsdagar och sena nätter. Sena nätter funkar dåligt med att vara partner och förälder. Sena nätter sliter på kroppen och orken så hur ska vi vi bli en hållbar bransch? En arbetsplats som går att kombinera med familj. Hur ska vi öka välmåendet utan att leverera sämre?

Jag har funderat på det här i många år. Jag lever i sprickan mellan äldre och yngre på jobbet. Jag har levt för att få jobba men nu jobbar jag för att leva. Jag älskar fortfarande mitt jobb men nu får också dem jag älskar se mig. Jag skulle ha behövt en mentor som hade berättat för mig om nödvändigheten av balans. Jag vill bli det jag inte fick.

Ett föredrag med Micke Björklund om nödvändigheten av att förändra restaurangvärlden. Om att jobba hållbart med både råvaror och personal. Ett prat om att ge unga både yrkeskunnande och självkänsla så att de som vuxna kan sätta gränser. Gränser är möjligheter fast man skulle tro att det är tvärtom.

3. ”Att vara schysst är att vara smart”

Två månader på en öde ö utan något annat än några människor som du inte känner.
Ingen mat och ingen säng. Ingen kontakt hem men däremot en dygnet runt närhet med okända som är lika hungriga som du själv. Lägg till hetta, intriger, tävling och pengar och du får ett socialt och psykologiskt experiment där allt kan hända.

Det är ett experiment som vi kanske läser om eller ser på tv men jag upplevde det på riktigt. Jag inte bara deltog i reality-serien Robinson, jag vann den också. Det innebar inte bara en personlig vinst mig för utan det var kanske också ett bevis på att man kanske inte alltid kommer längst för att man är snabb och högst för att man är stark. Det kan hända att man vinner mest på att vara schysst.

Ett fascinerande föredrag av Micke Björklund om vad brist på mat men ett överflöd på maktkamper kan göra med människan men också att uthållighet, trofasthet och viljan att knäcka kokosnötter åt hela gruppen kan göra en till en vinnare.
Två månader på Fiji men insikter för ett helt liv.

 

Kontakt

För mera information och material kan ni kontakta Jenny Björklund.

jenny@smakbyn.ax

Smakbyn - Boka bord Boka bord
Smakbyn - Hitta oss Hitta oss