fbpx
Till Framsidan

Vi & vår miljö

  

Vi strävar efter att arbeta med hänsyn till miljön vi verkar i.

Vår ambition är att tänka och arbeta hållbart i allt det vi gör och därmed minska vårt miljöavtryck.
Vår vision är att Smakbyn ska vara så självförsörjande som möjligt vad gäller energi och vatten,
genom hållbara energi- och vattenlösningar.

Vi har minskat vår energiförbrukning genom att använda lågenergilampor, sänka inomhustemperaturer och genom att ha monterat ett flertal solpaneler på taket av Smakbyn. För att minska vår påverkan på vattenförbrukningen har vi snålspolande toaletter och självavstängande vattenkranar, och på långsikt är vår vision att använda vatten direkt från vårt närområde som vi själva renar. Vi ser över vår vatten- & elförbrukning samt sopmängder kontinuerligt och utvärderar regelbundet de åtgärder vi gör för att snabbt kunna göra förbättringar enligt behov.

Vi har en kostnadsfri laddningsstation för elbilar på vår parkering.

Vi använder oss av miljövänliga tvätt- och rengöringsmedel och ett lokalt tvätteri för att minska miljöbelastningen.

En viktig utmaning är att minska vårt avfall, därför erbjuder vi våra gäster att ta matrester med sig hem. Vårt mål är att ta tillvara så mycket som möjligt av hela råvaran och tex. genom att ta tillvara sk. skräpfisk minskar vi vårt miljöavtryck.

Vi använder oss av närproducerade produkter såsom lokala mejeriprodukter och drycker, rotsaker och bär och svamp enligt säsong från vårt närområde, vår miljöpåverkan blir mindre när transporterna är korta.
Vi erbjuder även våra gäster att fylla sina vattenflaskor i en kran på Torget hos oss.

Vi uppmuntrar våra besökare till miljövänliga aktiviteter samt transportmedel, HÄR hittas busstidtabeller och HÄR cykeluthyrning. På VISIT ÅLANDs hemsida finns tips för vandringsleder och mycket annat!

Vi ska bidra till ett hållbart samhälle där våra anställda, gäster, samarbetspartners och lokalbefolkningen mår bra. Genom engagerad personal som trivs och mår bra når vi våra mål. Vi vill bidra positivt till samhället genom att ta ett samhällsansvar genom samarbeten med olika aktörer.

Green key

Smakbyn är certifierat enligt Green key.

Green key är ett internationellt miljöcertifieringsprogram,
där målet är att arbeta enligt strikta kriterier för att minska miljöpåverkan.

Här kan du läsa mer om Green key.

 

Smakbyn - Boka bord Boka bord
Smakbyn - Hitta oss Hitta oss