fbpx
Till Framsidan

Smakbyns grannar

I Kastelholmsområdet finns ett gäng härliga ställen att besöka:

Stjärnan här i Kastelholm är ju förstås slottet. En välbevarad slottsruin med många spännande berättelser i stenväggarna. Slottet har genom tiderna genomgått både belägringar, bränder och kungliga besök. Vissa kungar har kommit för att jaga andra har suttit fängslade.

Bredvid Kastelholms slott ligger friluftsmuséet Jan Karlsgården där man kan kika på traditionell åländsk byggnadstradition. På midsommar ordnas det midsommarfest på Jan Karlsgården, med traditionsenlig midsommarstång. Här finns också härliga Åland Distillery restaurang, med goda bakverk, uppfriskande drycker och lättare maträtter. Det drivs av Smakbyn med vår duktiga bagare Joakim i spetsen. I värdshuset huserar även Åland Distillery som destillerar sprit till restauranger på Åland, färjor och till Alko. Kika gärna in på en rundtur eller en dryckesprovning innan ni passar fika i den trevliga miljön.

På området finns också fängelsemuséet Vita Björn, som bär en lång historia om fångvården.

För dig som besöker Åland med båt kan vi tipsa om Blue Flag -certifierade Kastelholms gästhamn. Den vackra hamnen ligger bara en några minuters promenad från slottet och Smakbyn. Kastelholms gästhem erbjuder övernattning och ligger endast 700 m från Smakbyn.

För alla aktiva finns även Ålands golfklubb, vars banor har en vidunderlig utsikt över slottssundet. Slottsbanan öppnade upp på nytt i juli 202o efter en ombyggnad och golfklubbens satsning har redan hyllats  av internationella golfskribenter och branschfolk.  Kungsbanan är byggd på marker som en gång tillhörde Kastelholms kungsgård som anlades av Gustav Vasa, på den tiden kung i Sverige och härskare även över Åland. Förutom de två 18-hålsbanorna Slottsbanan och Kungsbanan finns även Prinsessan som är en 6-håls korthålsbana för dig som vill pröva på golf eller passa på att träna lite extra.

 

 

Smakbyn - Boka bord Boka bord
Smakbyn - Hitta oss Hitta oss